Tüm Akdeniz ülkelerinde çok sevilerek tüketilen balık çorbası son derece lezzetli, sağlıklı ve besin değeri yüksek bir yiyecektir.
Davetlerde sunuşta ve veya rakı finalinde, işkembe çorbasına alternatif olarak ikram edilebilir. Bu çorba her türlü balıktan yapılabilir ancak Lipsoz, Kırlangıç ve İskorpit idealdir.Ve fakat bu balıkların az bulunması, fiyatlarının yüksek olması nedeniyle ben Has Kefal kullandım.
Hemen her mevsim bulunan ve ekonomik olan Has Kefal'den mükemmel bir balık çorbası tarifi.
TERBİYELİ BALIK ÇORBASI MALZEMELER
1 Kilo Has Kefal
3 litre su
1 orta boy patates
1 orta boy havuç
1 orta boy soğan
1 orta boy kereviz
1 orta boy domates
1 orta boy kabak
1 diş sarmısak
1 tutam maydonoz
2 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
TERBİYESİ İÇİN
2 Yumurta sarısı
1 Limonun suyu
1 çorba kaşığı un
İyi temizlenmiş bir kiloluk Has Kefal,
üç litre su ve bir çorba kaşığı tereyağ konmuş kapaksız bir tencerede yirmi dakika haşlanır. Pişen balık kevgirle ayrı bir kaba alınır ve haşlama suyu süzgeçle başka bir tencereye aktarılır. Defne ve maydanoz yaprakları bütün olarak, diğer tüm sebzeler zar büyüklüğünde doğranarak tencereye alınıp, kapağı kapatılarak orta ısıda haşlamaya bırakılır.
Bu sırada soğumuş olan balığın derisi ve kılçıkları itinayla temizlenerek lop etleri kuş başı iriliğinde ayrılır. Sebzeler yumuşadıktan sonra tencere içindeki defne ve maydonoz yaprakları atılır, balık etleri tencereye alınarak ocak kısılır.
Çelik veya porselen bir kapta iki yumurta sarısı, bir fiske tuz, bir limonun suyu ve bir çorba kaşığı un çırpma teliyle çırpılır. Homojen hale gelen karışıma, kaynamakta olan çorba suyundan bir kepçe ile azar azar ilave edilerek karıştırmaya devam edilir.
Daha sonra ocağın ısısı yükseltilir ve bu karışım bir süzgeç ile tencereye ilave edilerek ocak derhal kapatılır. Küçük bir cezve içinde bir kahve fincanı zeytinyağı kızdırılır, içine bir tatlı kaşığı kekik ve bir tatlı kaşığı arzuya göre acı veya tatlı kırmızı toz biber ilave edilerek yakmadan ocak kapatılır.
Kaselere tevzi edilen çorbanın üzerine bu sostan birer tatlı kaşığı konularak, ızgara edilmiş çavdar ekmeği ilr servis yapılır. Bol balıklı, bereketli, sağlıklı sofralar dileğiyle afiyet olsun efendim... :)
NOT : Kefal'in kesinlikle has olması gerekir, tanımadığınız balıkçıdan Kefal almayınız.
2 yorum:
ağzımın suyu aktı dostum allah nasip ederse bu akşam mekandayım...28.03.2008
BAHRİ
Aga sıkı dur C.TESİ akşamı ordayız bak neler oluyo.2 Kuzudan bişeycik artmıcak ...
Yorum Gönder